כמו בני אדם, גם כלבים יכולים לחוות תחושות של חרדה. הסתתרות מתחת למשהו, יללות ורעד כל אלה סימפטומים ברורים של חרדה. אולם לעיתים הכלבים שלנו יחוו תחושת חרדה ויבטאו זאת בסימנים עדינים יותר שלא תמיד נדע לקשר אותם לחרדה.
יתכן שלא נחשוד שיש קשר בין שלשול, פיהוק או התנהגויות הרסניות של הכלב שלנו לתחושות של עצבנות או מתח, אך אלו הם סימנים נפוצים של חרדה אצל כלבים. ללמוד לזהות את הסימפטומים - כולל העדינים יותר - זה הצעד הראשון כדי להבטיח שהכלב שלנו יקבל את הטיפול והעזרה המדויקים עבורו בזמן.
בתמונה: פנדה מסתתר בתוך האמבטיה בזמן סופת רעמים
מה גורם לכלבים לחרדות?
כלבים עשויים לחוות חרדה או פחד מסיבות רבות. חרדת פרידה, למשל, עלולה להתרחש כאשר נשאיר את הכלב שלנו לבד, ולגרום למצוקה עקב שעמום או תסכולים בסיסיים. רעשים חזקים, אנשים חדשים או חוויות חדשות כולם יכולים להוות טריגר לחרדה אצל הכלב שלנו. חשוב לזהות את הסימפטומים של הכלב שלנו ולא להקל ראש במצבי חרדה מאחר שבמקרים מסוימים ללא התייחסות נכונה מצדנו מצבי חרדה מינוריים יכולים להתפתח לפחד או פוביה קיצונית אצל הכלבים שלנו.
יש כלבים שיש להם פוביה מסופות רעמים, דבר המוביל לחרדה קיצונית בכל פעם שתהיה סערה ולפעמים הסימפטומים של החרדה יתחילו עוד לפני הסערה כי כלבים מרגישים דברים לפנינו, אחרים עשויים לפחד מזיקוקים או במקרה שלנו אזעקות...
מקרים רבים של חרדה מקורם בסוציאליזציה לא מלאה או לא מוצלחת/טראומטית של הכלב בתקופת הגורות שלו. מניסיוני רוב בעלי הכלבים שאני פוגשת אינם יודעים יותר מידי על ההיסטוריה של הכלב שלהם ובמיוחד לרובנו חסרה האינפורמציה החשובה ביותר על תקופת הגורות של הכלב שלנו. התקופה הקריטית ביותר היא מרגע הלידה ועד גיל שלושה חודשים מאחר שבתקופה זו מתפתחת מערכת החיסון של הכלב. כלב שהופרד מאמו לפני תקופה זו סביר שיהיה יותר חלש פיזית ויותר מועד למחלות. תקופה זו גם מקושרת לבעיות התנהגות וחרדות שעשויים להתפתח לאחר מכן.
במידה והכלב שלנו הגיע אלינו כגור מאד חשוב לחשוף אותו לאנשים חדשים, חיות וחוויות חדשות, במהלך שלושת החודשים הראשונים לחייו . אלה חודשים קריטיים להתקבעות דפוסים חשיבה אצל הכלבים שלנו.
במידה והכלב שלנו הגיע אלינו בתור בוגר זה לא מאוחר מידי ותמיד אפשר לעשות שינוי חיובי. זה פשוט יהיה קצת יותר מאתגר:)
סימני חרדה אצל כלבים
זכרו, לא כל סימני החרדה אצל כלבים ברורים ואת חלקם קל לפספס. במידה והכלב שלכם מראה את אחד הסימנים הבאים יתכן מאד שהוא סובל מחרדה:
✨ רעידות או הליכה במעגלים רחבים
✨ פיהוקים
✨ התנהגות כפייתית: ליקוק אובססיבי של כפות הרגלים או אזורים אחרים בגוף, ליקוק הריצפה או הקיר, נביחות מוגזמות, לעיסה או חפירה.
✨ זנב בין הרגלים, התכנסות עצמית, הסתתרות מתחת לחפצים או הליכה אחרי הבעלים
✨שלשולים
✨ בריחת שתן או טפטוף של שתן
✨ יללות
✨ ריור מוגבר או הרטבת שפתיים
✨ נשירה מוגברת
✨ התנשפויות וקצב לב מוגבר
✨ אוזניים משוכות או צמודות לאחור
✨ התנהגות הרסנית
✨ היפראקטיביות
מה מעורר חרדה אצל כלבים?
באופן אידיאלי, על מנת לפתור מצבי חרדה אצל כלבים נרצה להגיע לשורש הבעיה ולהבין את מקור החרדה.
✨לעיתים קרובות לנו הבעלים יש השפעה גדולה על רמת החרדה של הכלבים שלנו. חלקנו עבדו או עובדים עם הכלבים שלנו בשיטות אילוף מבוססות ענישה, צעקות ואביזרים שונים כמו קולרים חשמליים או קולרי חנק- כל אלה נמצאו כמעוררי חרדה אצל כלבים וגם איגוד הוטרינרים העולמי מתנגד אליהם.
לעיתים דווקא מחוות שאנו מפרשים כאהבה כמו חיבוק, נשיקה או החזקה בכפיה של הכלב יעוררו בו תחושת חרדה שכן נעשו בניגוד לרצונו.
✨ סביבת מחיה שאינה תואמת את צרכיו של הכלב גם היא יכולה להוות טריגר לחרדה. לגזע הכלב ישנה חשיבות רבה ולכן במידה ואנו יודעים מה גזע הכלב או את הערבוב שלו, חשוב לחקור ולקרוא ולהבין לעומק מה הם הצרכים שלו. במידה ומדובר בכלב רועים שסגור כל היום בבית בזמן שהנטיה הטבעית שלו היא לרוץ ולארגן כבשים יצטבר אצלו הרבה מאד לחץ ותסכול בגוף..שאולי יתבטאו בצורה של חרדה.
✨ שינויים סביבתיים כמו שינויים במגורים, פרידה מבן משפחה, הבאת בעלי חיים נוסף או פרידה מבעל חיים, הצטרפות של תינוק חדש למשפחה כל אלה יכולות להוות טריגר למצבי חרדה אצל הכלבים שלנו.
✨ תזונה לא מותאמת. כן זה נשמע לא קשור אולם יש קשר הדוק בין תזונה למצבים התנהגותיים שונים לרבות חרדה. לא סתם קוראים למערכת העיכול שלנו המוח השני ולמיקרוביום שלנו ישנה השפעה רחבה מאד על המוח של הכלבים שלנו. יכול מאד להיות שלמרות שהכלב שלנו אוכל את האוכל שלו הוא עדיין יסתובב בתחושת רעב קיצונית. יש הבדל גדול בין מזון להזנה...ובמידה והגוף שלנו צורך מזון שהוא לא מצליח לספוג כמו שצריך הגוף עדיין ישאר "רעב". הכלב יסתובב בתחושת חוסר שובע ובמקרים רבים יהפוך לכלב חרדתי או תוקפני.
✨ חרדה בשל כאב או בעיה פיזית- בגלל שהכלבים שלנו אינם מדברים וכחלק ממנגנון ההישרדות שלהם לא תמיד יראה סימני חולשה או כאב, אנחנו עלולים לפספס זאת בקלות. חרדה, דיכאון או תוקפנות אצל הכלב שלנו הם לפעמים ביטוי לכאב פיזי או מחלה.
מה הפתרונות למצבי חרדה וסטרס אצל כלבים?
דבר ראשון חשוב לנסות לאבחן מה המקור לחרדה על מנת להחליט על דרך הפעולה שלנו.
במידה ואנו חוששים שלמצב הנפשי של הכלב יש קשר למצבו הפיזי חשוב שנלך לבדיקה אצל הווטרינר.
לעיתים מצבי חרדה ותוקפנות נעלמים באופן מפתיע לאחר שניתן לכלב כדור נגד כאבים.
משככי כאבים כמובן אינם קשורים להפגת החרדה אלא מראים לנו שהחרדה או התוקפנות של הכלב בכלל היו קשורים לכאב פיזי שסבל ממנו וכעת נדע לגשת לטפל במקור הכאב.
- לעיתים קיימים טריגר סביבתיים שונים אשר מהווים טריגר לחרדה. במידת האפשר, הסר את הטריגר המלחיץ מסביבת הכלב ושאף לשמור על שגרה קבועה המספקת מקור ביטחון לכלב שלך.
- העזר במאלף אשר עובד בשיטה חיובית ובלבד ( FORCE-FREE) כדי ללמוד מהם הטריגרים של הכלב שלך וכיצד לטפל בהם בצורה הטובה ביותר, חשוב לזכור שלא מומלץ לחשוף את הכלב שלך לטריגר שמעורר אצלו חרדה עד שהוא מוכן לכך (כאשר הטריגר כבר לא יעורר אצלו תחושה של סטרס)
_ על מנת לבסס אצל הכלב תגובה חדשה לגורם הסטרס צריך לעשות תוכנית תגמולים כמו אוכל, חטיפים, משחק וכל דבר שהוא אוהב. תמיד צריך להרוויח את הפרס והאימון יקח זמן וידרוש סבלנות של שניכם. חשוב לעשות זאת בסביבה בטוחה ויציבה ולא בזמן שהכלב נמצא בחרדה או בסטרס.[
_ מוסיקה מרגיעה- לכלב יש חוש שמיעה מפותל מאד ורבים מהם מגיבים בצורה מאד טובה למוסיקה קלאסית או מוסיקה מרגיעה אחרת שתבחרו.
_ שלבו פעילות גופנית בשגירת היום של הכלב שלכם- כאשר הגוף נמצא בחרדה ובסטרס רמת הקורטיזול (הורמון הלחץ) עולה. בטבע בעלי חיים מצליחים לשחרר את רמת הקורטיזול שלהם באופן טבעי בעיקר ע"י ריצה או פעילות גופנית אחרת. מאחר שהכלבים שלנו תלויים בנו אין להם תמיד אפשרות לשחרר את הקוריטזול מגופם והוא גורם להרבה בעיות (בינהם גם בעיות פיזיות) מלבד חרדה. ולכן חשוב מאד לאפשר לכלבים שלנו שיגרה בריאה של פעילות גופנית- עדיף במצב שבו הם משוחררים מהרצועה ויכולים לרוץ ולשחק ולשחרר את הלחץ שנאגר להם.
_ רפואה משלימה לכלבים- ברפואה ההוליסטית המטרה היא קודם כל לנסות ולאבחן את שורש הבעיה על מנת להגיע לפיתרון נכון, מדוייק שישמור כל בריאות הכלב שלך לאורך זמן. בנוסף לטיפול נקודתי בסימפטומים נבחן לעומק מה משפיע על הכלב אם זה תזונה, אורך חיים, טריגרים שונים, אולי בעיה פיזית שדורשת טיפול. לרוב זה יהיה שילוב של דברים ולכן גם הטיפול לרוב יתרחש בכמה אפיקים במקביל. דיקור סיני, צמחי מרפא, תזונה מותאמת וארומתרפיה כל אלה נחשבים לכלי טיפול יעילים עבור מצבי חרדה בכלבים.
Comentários