בעוד שתאי גוף נורמליים מכבדים את שכניהם וגדלים רק במידה ויש צורך בתאים חדשים ומקום להתפתחותם התאים הסרטנים מתנהגים אחרת.
תאי הסרטן גדלים ללא בקרה או צורך על חשבון תאים אחרים בגוף. לאט לאט (או מהר תלוי בסוג התאים הסרטניים) נוצר מצב שלתאים הנורמליים לא נותר מקום והם אינם מצליחים למלא את תפקידם וכפועל יוצא מערכות שונות בגוף לא מצליחות לתפקד וקורסות.
התאים בגוף ממוינים על פי התפקיד שלהם והמערכת בה הם פועלים בגוף: תאי עור, תאי מערכת העצביים, תאי דם וכו'....בדיוק כמוהם גם תאי הסרטן שונים זה מזה בצורה ובעיקר בהתנהגות שלהם ובמידת האגרסיביות בגוף.
כל סוג סרטן פועל בצורה מסוימת ומפריע לתפקוד תקין של מערכות הגוף. סוגי סרטן שונים מתנהגים בצורה שונה . חלקם גדלים באותו מקום ומהווים בעיה מקומית כשהם גדלים. אחרים עוברים זרם הדם או במערכת הלימפה במטרה להתפשט במהירות ובקלות בשאר הגוף.. אנו נתייחס לגידול רק כאשר הוא מוגדר כגידול ממאיר. גידול במצב שפיר לעיתים מהווה בעיה מקומית במיוחד אם הוא גדול ולכן במקרים מסוימים נרצה להסירו או לעקוב אחריו ולראות שהוא לא משתנה. גידולים שפירים נוטים להיות איטיים מאוד בגדילה ואינם שולחים גרורות

סרטן בכלבים- תסמינים ואבחנה
התסמינים של הסרטן תלויים בסוג הגידול ובמיקום שלו בגוף.
ישנם סימנים כלליים שיכולים להיות אופייניים לסרטן (אבל גם להרבה מחלות אחרות) בכל אופן במידה והכלב שלכם סובל מאחד מהם זה מצדיק בדיקה אצל הווטרינר: חולשה וחוסר חיוניות, חוסר תאבון, ירידה במשקל, התבודדות וחוסר רצון במגע, ריח גוף חזק ולא נעים. התסמינים נוטים להשתנות בהתאמה למיקום של הגידול לדוגמה: לסרטן הקיבה והמעיים יהיו תסמינים של הקאות או שלשולים עם או בלי דם. ריח גוף חזק ולא נעים יכול להיות סימן לגידול בפי הטבעת, הפה או באף, סימנים לסרטן הכבד, הכליות, הלבלב, המוח, חוט השדרה, הערמונית, ילוו לעיתים בסימפטומים דומים למצב של מחלה באחד מהאיברים האלה. צליעות חוזרות עשויות להיות סימפטום של סרטן בעצם (אוסטאוסרקומה) והרשימה ארוכה....במידה ויש לכם כלב מבוגר (מעל גיל 10) כל אחד מהסימפטומים האלה מקבל משמעות גדולה ומכופלת מאחר שסרטן שכיח הרבה יותר אצל כלבים מבוגרים.
שאלה שאני נתקלת בה הרבה- האם ניתן לגלות סרטן בעזרת בדיקות דם? התשובה היא לא.
בדיקות דם עשויות לעזור לרופא לזהות ערכים לא תקינים שעלולים להיות מקושרים למחלת הסרטן. עם זאת, תוצאות מעבדה חריגות אינן יכולות לספק בכוחות עצמן אבחנה שהכלב חולה בסרטן וכמובן אין להן דרך לדעת את סוג הסרטן. הן חשובות והכרחיות בתור בדיקה ראשונה לצד בדיקות אחרות כמו ביופסיה, אולטרסאונד, וCT. חשוב מאד לבצע בדיקות דם כחלק מהשגירה השוטפת במיוחד אצל כלבים מעל גיל 8. וכך במידה ויש חריגות מסיימות בבדיקה הווטרינר יכול להחליט אם לקחת את זה לשלב הבא.
גילוי מוקדם של מחלת הסרטן בכלבים יכול לעלות באופן ניכר את אחוזי ההצלחה של הטיפול וההחלמה.
כיצד מטפלים בסרטן?
כמו בכל המצבים הרפואיים הדבר הכי טוב שנוכל לעשות הוא מניעה. אבל כאשר מדברים על סרטן זה מורכב יותר מאחר ומדובר כנראה ביותר מגורם אחד אשר גורם
גנטיקה היא כנראה אחד מהגורמים שפחות בשליטנו- למרות שמידה ואנו מגדלים כלבים שייך לאחד מהגזעיים הנוטים להיות בסיכון גבוה יותר נוכל להיות יותר עם יד על הדופק ואולי להצליח לאבחן מוקדם. מלבד גנטיקה ישנם חומרים אשר עשויים להיות מקשורים להתפתחות סרטן בכלבים ביניהם: מזהמי אוויר, כימיקלים שונים (הדברה/ניקוי), תרופות מסוימות, ריבוי חיסונים, מזון מעובד ובמיוחד תזונה דלקתית (נמצא שתהליכי דלקת כרונית מקושרים למצבי סרטן ), השמנת יתר בכלבים ועוד.
ברפואה המערבית מטפלים בסרטן על ידי הסרה כירורגית של כל הגידול או החלק העיקרי של הגידול או האזור הסרטני ולאחר מכן בחלק מהמקרים האונקולוג יציע טיפול כימותרפי, הקרנות או טיפולים אחרים. למרות שלטיפולים אלה יש תופעות לוואי בדרך כלל הן פחות חמורות מתופעות הלוואי אצל אנשים, זה מאד משתנה בין כלב לכלב. ישנם גידולים שנסתפק בלהסיר אותם ולבצע מעקב תקופתי ללא התערבויות נוספות. ישנם גידולים שכן נשקול לשלב כימו, הקרנות וכו' תלוי מאד בסוג הגידול, הסטטוס שלו וכמובן למצב הכלב והיכולת הגופנית והנפשית שלו להכיל את הטיפולים ומה שכרוך בהם.
ברפואה ההוליסטית לאחר אבחון מקיף של הכלב המטפל יבנה תוכנית טיפול שלרוב תשלב צמחי מרפא (מערביים/סיניים), פטריות מרפא, תזונה מותאמת, שמנים אתריים ותוספים יעודים. המטרה של הטיפול לרוב תהיה משולבת כאשר חלק מהצמחיים/תוספים יהיה בעלי סגולות אנטי סרטניות במטרה להילחם באותם תאים סרטניים. בעוד שצמחים/תוספים אחרים יסייעו לגוף לשמור על סביבה שתאפשר מצע אופטימלי לתאים הגוף החיוניים ותקשה על התאים הסרטניים להמשיך לשגשג בגוף.
רפואה אינטגרטיבית תשלב כלי טיפול קונבנציונליים (במקרה של סרטן זה יהיה בדרך כלל (כימותרפיה/הקרנות) במקביל לכלי טיפול מעולמות הרפואה המשלימה ההוליסטית.
חשוב להבין שלכל אחת מסוגי הרפואות יש את היתרונות שלה ולכל אחת מהן יש גם תקרת זכוכית.. ולכן הכל תלוי מקרה. במקרים בהם נחליט שהטיפול המיטבי עבור סוג הסרטן של הכלב שלנו הוא כימותרפיה או הקרנות אני ממליצה בחום לשלב אותו עם טיפול הוליסטי.
הטיפול ההוליסטי מסייע גם בהקלת תופעות הלוואי של הטיפולים וגם בחיזוק הגוף ושיפור סיכויי ההחלמה של בעל החיים. וכמובן בשיפור איכות החיים שלו.
Comments