האם ידעתם שלכלב שלכם יש סיכוי של 1 ל -4 לחלות בסרטן במהלך חייהם ? גם אני הייתי מופתעת מהמספר זה כאשר קראתי זאת לראשונה. מצד שני בשנים האחרונות רבים מבעלי הכלבים שאני מדברת איתם משתפים אותי שהכלב שלהם מתמודד עם סרטן , בדרך כלל מדובר בכלבים בגיל הבגרות שלהם אבל לא תמיד.
בדיוק כמו אצל בני אדם, שכיחות סרטן בכלבים גוברת בעשורים האחרונים.. גנטיקה, תזונה, רעלנים סביבתיים ותנאי הסביבה בה כולם בעלי השפעה ישירה או עקיפה על בריאות הכלבים שלנו.
סרטן הוא נושא מורכב ביותר. למרות שעדיין יש צורך במחקר נוסף, סרטן נחשב יותר ויותר כמחלה מטבולית בתחום הרפואי האנושי והכלבי.

מה גורם לסרטן בכלבים?
סרטן היא מחלה סיסטמתית מורכבת אשר מתרחשת בשל פגיעה ב- DNA ובאופן ספציפי במנגנון הבקרה של שכפול התאים. הבעיה המרכזית כאשר מדברים על סרטן אצל כלבים הוא שבדרך כלל מגלים אותו כאשר מופיעים הסימנים הקליניים וזה שלב מתקדם מאד של הסרטן. הכלבים שלנו אינם יודעים לדבר ולעיתים קרובות אינם מראים סימני כאב מה שמאד מקשה עלינו לאבחן סרטן בשלב מוקדם. .
איך כן אפשר לשים לב ולהצליח לזהות סרטן בשלב מוקדם?
חילוף החומרים של כלבים עם סרטן משתנה לאורך זמן ולכן עלינו להיות קשובים וערים לכלבים שלנו.
ההמלצה הראשונה שלי- הקפידו לעשות בדיקות דם לכלבים שלכם כחלק מהשגרה- ולא רק בזמן מחלה. משום מה לעצמנו אנחנו עושים בדיקות דם כלליות פעם בשנה אולם לכלבים שלנו נעשה בדיקות דם רק בעת מחלה שלעיתים זה כבר מצב מאוחר מידי עבורם. הסיבה הכלכלית ברורה וכאשר מדובר בבעלי החיים שלנו הכל פרטי ולא מסובסד. אם זאת חשוב לזכור שבסוף זה עולה יותר ולכן ההמלצה שלי החל מגיל 8 לעשות לכלב בדיקת כל שנה כחלק מהשגרה.
בסרטן אצל כלבים השלב 1 הוא פרה-קליני, כלומר כלבים אינם מראים סימני מחלה חיצוניים, אם כי עשויים להיות שינויים בפרמטרים מסוימים של בדיקות הדם.. למרות שאין בדיקות דם שניתן להשתמש בהן לצורך בדיקה ואבחון סרטן בשלב מוקדם, כן אפשר לראות לפעמים חריגה של מדדים מסוימים שיובילו לבדיקות נוספות.
בשלב 2 הכלבים מתחילים להראות סימנים קליניים לסרטן. אלה עשויים לכלול ירידה ברמות הפעילות, ירידה בתיאבון וירידה במשקל.
בשלב 3, שינויים מטבוליים הקשורים לסרטן מביאים לאובדן משמעותי במאגרי השרירים והשומן..
שלב 4 מתרחשים בהפוגה במידה והסרנו את הסרטן.. למרות הטיפול בסרטן, שינויים מטבוליים עשויים להימשך מה שהופך את ההתאוששות המלאה למאתגרת.. לתזונה יש תפקיד חשוב בניהול שינויים מטבוליים אלו.
ישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע על הופעת סרטן אצל כלבים. חלק מהגורמים הם גורמים גנטיים, אלה כמובן אינם נמצאים בשליטתנו. אולם הבשורה הטובה שעל חלק גדול מהגורמים יש לנו שליטה.
המזון היבש המעובד והקשר לסרטן
רובנו מאכילים את הכלבים שלנו במזון יבש כזה או אחר. אחת הסכנות הטמונות במזון יבש מעובד לכלבים היא האופן בו הוא מיוצר. מעבר לעובדה שצריכת מזון מעובד באופן קבוע מאד לא בריאה (בדיוק כפי שאינה בריאה עבורנו) . המזון היבש אותו אנו מספקים לכלבים שלנו מיוצר בטמפרטורה של מעל 200 מעלות צלזיוס. מעבר לעובדה שהתהליך פוגע בערכים התזונתיים שאמורים להיות מסופקים מהמזון הוא משנה את ההרכב הכימי של המזון, מייצר רדיקלים חופשיים וכימיקליים מסרטנים לתוך המזון.
אמינים הטרוציקליים (HCA) ופחמימנים ארומטיים פוליציקליים (PAH) הם כימיקלים הנוצרים כאשר מבשלים בשר בטמפרטורות גבוהות. אקרילמידים הם כימיקלים הנוצרים כאשר מזונות עמילניים מסוימים מעובדים בכבדות. ושניהם מוטגניים, כלומר הם יכולים לשנות את מבנה ה- DNA . במחקרים נמצא כי כימיקלים אלה מגבירים את הסיכון לסרטן אצל מכרסמים ובני אדם, ואמה שמעלה את החשד שזה נכון לגבי הכלבים שלנו.
הבעייתיות בעיבוד המזון בטמפרטורה גבוהה היא כפולה, מכיוון שהיא מפחיתה גם את נוגדי החמצון הטבעיים במזון. נוגדי חמצון הם החומרים המסייעים בהגנה על גוף מפני אותם רדיקלים חופשיים מאוד. אוכל מעובד לכלבים כגון מזון יבש עלול לגרום למתח חמצוני ולהוביל לחוסר איזון בין רדיקלים חופשיים לנוגדי חמצון בגוף, ובכך להגדיל את הסיכון לסרטן אצל הכלבים שלנו.
סוכר וסרטן
אנו יודעים כמעט 100 שנה כי גלוקוז קשור לצמיחת תאים סרטניים הודות למחקר של אוטו ורבורג משנות השלושים. ורבורג זכה בפרס נובל על גילויו כי תאים סרטניים מציגים שיעור גליקוליזה גדול יותר מאשר תאים רגילים, כלומר יצור האנרגיה שלהם מופק מגלוקוז ולכן מזונות עשירים בגלוקוז גורמים להם לשגשג.
רוב המזונות היבשים של הכלבים שלנו מכילים בדרך כלל יותר מ50% פחמימות שמתפרקות בגוף לגלוקוז שמזין את התאים הסרטניים ויוצר סביבה נוחה עבורם.
יצרני המזון היבש מכניסים למזון דגנים כמו אורז, חיטה ותירס על מנת להוזיל עלויות עבורם ובכדי ליצור את הגרגרים בצורתם המקורית. גם מזונות יבשים שאינם מכילים דגנים לכאורה מכילים עמילנים אחרים פחמימות תפוחי אדמה, חומוס, קטניות או אפונה.
ריכוז הדגנים ופחמימות הגבוה במזון היבש מקושר גם למחלות דלקתיות שונות. ובמאמר אחר נדון בקשר ההדוק שבין דלקת כרונית בגוף לסרטן.
מעבר לסוכרים שנמצאים במזון היבש גם שאר מרכיבי המזון כאשר הקריטי ביותר הוא חלבון אינם נמצאים בכמות ובאיכות מספקת בשביל לשמור על בריאות הכלבים שלנו לאורך זמן.
לא פעם כאשר אני מעלה את סוגיית המזון היבש בפני בעלי כלבים אני נתקלת בהתנגדויות.. למשל: "גידלתי כל חיי כלבים וכולם אכלו מזון יבש וחיו עד גיל מאוחר מאד". כפי שציינתי בתחילת המאמר חלק גדול ואולי המשמעותי ביותר האחראי על בריאות הכלבים שלנו הוא גנטיקה ועליו אין לנו שליטה ולעיתים הוא גם יבוא לטובתנו. ישנם גם אנשים שמעשנים כל חייהם ואוכלים ג'אנק פוד וחיים עד גיל 100 אבל זה לא הכלל וכמובן שלא ניתן להסיק מזה מסקנות לגבי השאר.
מניסיוני השפעות התזונה לא יפסחו על רוב הכלבים בגיל מבוגר יותר נקצור את הפירות או להיפך.
אז מה כן מומלץ להאכיל את הכלבים שלנו?
אני מאד ממליצה על תזונה טבעית (לא טבעונית) ומבושלת- לפחות חלקית. חשוב מאד לאורך זמן לדאוג לגיוון תזונתי על מנת לא ליצור חסרים.
עוד במאמר-
Commentaires